Zelfvertrouwen vergroten bij volwassenen

´Ik kan dit niet´
´Ze vinden mij toch niet leuk´
´Ik doe er niet toe

Zijn dit gedachten die jij herkent? Heb je deze gedachten regelmatig? En handel je ook naar deze gedachten door bijvoorbeeld geen initiatief te nemen of door nooit je mening te delen? Dan bestaat er een kans dat jij een gebrek aan zelfvertrouwen hebt ontwikkelt. Iets wat ontzettend vaak voorkomt, onder kinderen èn volwassenen. Naast dat deze gedachten vervelend voor jezelf zijn en je absoluut niet helpen, kan een gebrek aan zelfvertrouwen er ook voor zorgen dat je vele mooie (ontwikkel)kansen laat liggen. Een gemis voor nu, en voor je toekomst.

Verschil tussen af en toe onzeker zijn en een gebrek aan zelfvertrouwen

Uiteraard is het hartstikke normaal om af en toe onzeker te zijn! Iedereen is onzeker; over zijn/haar uiterlijk, kwaliteiten en/of prestaties. Het grote verschil met iemand die een gebrek aan zelfvertrouwen heeft, is dat deze persoon (vrijwel) geen succeservaringen meer beleefd. Geen succeservaringen leidt tot een slechter zelfbeeld, wat weer een negatieve invloed heeft op je handelen. Je wordt belemmerd door je eigen gedachten en het lukt je niet uit deze negatieve spiraal te komen.

Ga aan de slag met je zelfvertrouwen

Gelukkig is er goed nieuws! Zelfvertrouwen is niet statisch, het is een proces waaraan je kunt blijven werken. Heb jij een gebrek aan zelfvertrouwen? Weet dan dat dit is om te buigen naar een gezonde dosis zelfvertrouwen. Net zoals het gebrek aan zelfvertrouwen niet in één dag is ontstaan, zul je ook niet binnen één dag weer vol zelfvertrouwen door het leven gaan. Je zult moeten werken aan jezelf, en alleen jij kunt de keuze maken om dit proces te starten. Dit is een proces wat tijd kost, maar uiteindelijk zul je er de rest van je leven de vruchten van plukken.

Welke manieren zijn er om mijn zelfvertrouwen te vergroten?

Er zijn verschillende manieren om aan je zelfvertrouwen te werken. Zo kun je ervoor kiezen om te starten met oefeningen om je zelfvertrouwen te vergroten. Wil je meer te weten komen over ´zelfvertrouwen´, dan kunnen deze boeken je misschien helpen. Lukt het je niet om zelfstandig aan de slag te gaan en/of wil je hulp van een professional? Dan kun je ervoor kiezen een cursus te volgen of de hulp van een professionele coach in te schakelen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *