Zelfvertrouwen vergroten bij kinderen

´Ik ben niet goed genoeg´
´Ze vinden mij toch niet leuk´
´Ik doe er niet toe.´

Hoor je je kind regelmatig deze uitspraken doen? En zie je dat hij/zij geen initiatief durft te nemen, niet uit durft te komen voor zijn/haar mening en zich laat belemmeren door deze gedachten (door bijvoorbeeld vaak ´ziek´ te zijn op dagen van een spreekbeurt, niet naar kinderfeestjes te gaan o.i.d.)? Dan bestaat er een kans dat je kind een gebrek aan zelfvertrouwen heeft ontwikkelt. Iets wat ontzettend vaak voorkomt, onder kinderen èn volwassenen. Naast dat deze gedachten heel vervelend zijn voor je kind, kan een gebrek aan zelfvertrouwen er ook voor zorgen dat er veel mooie (ontwikkel)kansen voor hem/haar blijven liggen. Een gemis voor nu, en voor de toekomst.

Verschil tussen af en toe onzeker zijn en een gebrek aan zelfvertrouwen

Uiteraard is het hartstikke normaal om af en toe onzeker te zijn! Iedereen is onzeker; over zijn/haar uiterlijk, kwaliteiten en/of prestaties. Het grote verschil met iemand die een gebrek aan zelfvertrouwen heeft, is dat deze persoon (vrijwel) geen succeservaringen meer beleefd. Geen succeservaringen leidt tot een slechter zelfbeeld, wat weer een negatieve invloed heeft op het handelen. Je wordt belemmerd door je eigen gedachten en het lukt je niet uit deze negatieve spiraal te komen.

Ga aan de slag met het zelfvertrouwen van je kind

Gelukkig is er goed nieuws! Zelfvertrouwen is niet statisch, het is een proces waaraan je kunt blijven werken. Heeft jouw kind een gebrek aan zelfvertrouwen? Weet dan dat dit is om te buigen naar een gezonde dosis zelfvertrouwen. Net zoals het gebrek aan zelfvertrouwen niet in één dag is ontstaan, zal je kind ook niet binnen één dag weer vol zelfvertrouwen door het leven gaan. Hij/zij zal samen met jouw hulp moeten werken aan zichzelf, en alleen jullie kunt de keuze maken om dit proces te starten. Dit is een proces wat tijd kost, maar uiteindelijk zal je kind zich gelukkiger voelen en meer zelfvertrouwen hebben.

Welke manieren zijn er om het zelfvertrouwen van mijn kind te vergroten?

Om het vertrouwen van je kind te vergroten, kun je ervoor kiezen om te starten met deze 10 manieren om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten. Wil je meer te weten komen over ´zelfvertrouwen bij kinderen´, dan kunnen deze boeken je misschien helpen. Lukt het je niet om zelfstandig aan de slag te gaan en/of wil je hulp van een professional? Dan kun je ervoor kiezen een ervaren coach in te schakelen die je kind helpt zijn/haar zelfvertrouwen te vergroten.

3 reacties op “Zelfvertrouwen vergroten bij kinderen”

  1. Pingback: Zelfvertrouwen vergroten bij volwassenen - Cursus-zelfvertrouwen.nl

  2. Pingback: 10 manieren om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten - Cursus-zelfvertrouwen.nl

  3. Pingback: Vertrouwen: Wat is het en wat heb je ervoor nodig? - Cursus-zelfvertrouwen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *