40 tips voor meer zelfvertrouwen

Het hebben van zelfvertrouwen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Wel kunnen we het allemaal verbeteren. Het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen is vrij eenvoudig. Dankzij deze lijst met 40 tips voor meer zelfvertrouwen sta jij straks zelfverzekerder in het leven!

Zelfvertrouwen tips

Het hebben van (voldoende) zelfvertrouwen is belangrijk

Het is belangrijk om met een gezonde dosis zelfvertrouwen door het leven te gaan; simpelweg omdat het hebben van zelfvertrouwen een directe invloed uitoefent op je humeur en daarmee dus je zin in het leven. Dit is simpel te verklaren omdat het hebben van zelfvertrouwen jou een gevoel van onoverwinnelijkheid (je zou de hele wereld aan kunnen) geeft. Je zult makkelijker sociaal contact kunnen maken met anderen omdat je niet (meer) bang bent voor hun reacties. Altijd al je droom willen najagen? Het hebben van voldoende zelfvertrouwen zal ervoor zorgen dat je die uitdaging aan durft te gaan.

Genoeg redenen om aan je zelfvertrouwen te werken, toch? Vind hieronder een lijst met maar liefst 40 tips om je zelfvertrouwen te vergroten.  

Een cursus zelfvertrouwen kan je hier bij helpen.

40 tips voor meer zelfvertrouwen

1. Werk aan je uiterlijk

Hiermee bedoelen we niet dat je er niet goed uit ziet, er niet mag wezen of iets soortgelijks. We doelen hier op het feit dat je er verzorgd en netjes moet uitzien. Je straalt dan een zelfverzekerde indruk uit en mensen zullen je daardoor sneller serieus nemen. Daarnaast geeft het ook een heerlijk gevoel als andere je serieus nemen; dat draagt weer bij aan een positief zelfbeeld.

2. Complimenteer jezelf

Heb je iets goed gedaan? Geef dat dan aan jezelf toe. Het hoeft helemaal niets groots te zijn dat je goed gedaan heb, een goed zelfbeeld zit hem ook in de kleine dingen. Jezelf complimenteren zal je een heerlijk gevoel geven.

Ja, ik neem vandaag de eerste stap naar een gezond zelfvertrouwen! Bestel direct met korting

3. Fouten accepteren

We zijn allemaal mensen en mensen maken fouten! Accepteer dat. Dus ook jij mag fouten maken, daar is namelijk niets mis mee. Het gaat er niet om wat je fout doet, maar hoe je er mee omgaat. Een wereldberoemde filosoof zegt altijd: “De fouten uit mijn verleden definiëren wie ik ben vandaag. Om die reden zijn mijn fouten belangrijk en zou ik ze niet willen wissen”.

4. Som je kwaliteiten op

Ga eens bij jezelf na waar je goed in bent. Noteer de kwaliteiten waar je trots op bent of waarvan jij vind dat dat jou onderscheid van een ander. Je zult erachter komen dat je meer kunt dan dat je in eerste instantie zou denken. Daarnaast zullen er eigenschappen naar voren komen waar je eigenlijk nooit aan gedacht hebt.

Ja, ik neem vandaag de eerste stap naar een gezond zelfvertrouwen! Bestel direct met korting

5. Wees assertief

Ben je het ergens niet mee eens? Of probeert iemand de controle over jou te houden? Dan betekend dat, dat je voor jezelf moet opkomen; laat niet over je heen lopen! Laat de ander weten dat jij ook een mening hebt en dat jou mening er toe doet.

Lees ook: Assertief gedrag

6. Lichamelijke beweging

Van lichamelijke activiteiten krijg je energie, energie die je weer kunt uitstralen naar anderen. Je wordt er vrolijker van en zit daardoor lekkerder in je vel. Daarnaast is het goed voor je gezondheid en draagt sport en/of bewegen daarmee bij aan je fysieke gesteldheid. Daarnaast verbeterd het je concentratie. In de pauze een half uurtje wandelen draagt eraan bij dat je na de pauze veel effectiever en vooral productiever kunt werken!

7. Ga georganiseerd te werk

Wie houdt er niet van het wegstrepen van “to-do’s”? Juist, niemand! Maak voor jezelf een planning voor iedere dag en zorg dat je de taken zo klein mogelijk houdt. Hoe specifieker je taken zijn hoe beter/sneller je ze kunt uitvoeren; wat vervolgens weer zorgt voor een productief gevoel. Dat productieve gevoel geeft jou weer een positief zelfbeeld.

8. Zorg voor positiviteit

Veelal zorgt negativiteit om je heen voor een slechter zelfvertrouwen. Het is daarom belangrijk om om je heen positiviteit te hebben. Ga dus opzoek naar mensen die positief in het leven staan. Dat kan er nou net voor zorgen dat je zelf ook positiever in het leven komt te staan; wat er weer voor zorgt dat je zelfvertrouwen een stimulans krijgt.

Lees ook: positief denken cursus

9. Voorkom piekeren

Heb vertrouwen in je eigen mogelijkheden. Probeer het piekeren uit je leven te bannen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat piekeren ontzettend slecht is voor je algehele gezondheid. Daarnaast betekend piekeren dat je ergens niet voor de volle 100% in gelooft. Dat zorgt wederom voor een lager zelfvertrouwen en dat is nou juist wat je niet wilt! Het voorkomen van piekeren kan daarom een enorme stap zijn in het verbeteren van je zelfbeeld/zelfvertrouwen.

10. Georganiseerde omgeving

Een opgeruimd bureau, een schoon huis, een schone auto en ga zo maar door.. zorgen er voor dat je hoofd minder vol zit. Je kunt je beter focussen op je dagelijkse taken, je met meer passie toeleggen op datgene waar je mee bezig hoort te zijn. Een rommelige omgeving zorgt voor een rommelig hoofd; waardoor je dus minder gedaan krijgt wat wederom een negatieve invloed heeft op je zelfvertrouwen. Zorg er dus voor dat je goed gefocust aan het werk kunt door een goed georganiseerde omgeving!

11. Accepteer complimenten

Veel mensen vinden het lastig om complimenten te accepteren, jij ook? Als je een compliment krijgt dan mag je er van uit gaan dat diegene die jou het compliment geeft dat ook daadwerkelijk meent. Accepteer dat compliment. Als die gene zegt: “Wat een gave trui” reageer dan niet met “Heb ik voor een prikkie gehaald bij de Hema”. Nee! Reageer met: “Bedankt voor het compliment, super tof”. Het gaat diegene niet om waar je het vandaan hebt, hoe duur het is of wat dan ook. Diegene vind jou er goed uitzien. Accepteer dat. Dat draagt heel erg bij aan een positief zelfbeeld en daarmee een verbeterd zelfvertrouwen.

12. Let op je houding

Ga niet achterin de groep staan, voorkom een weggezakte houding; laat je zelf gelden. Jij hebt namelijk ook een mening en die mening mag er zijn. Door rechtop te zitten, jezelf middenin de groep te positioneren en rechtop te lopen straal je zelfverzekerdheid uit.

Ja, ik neem vandaag de eerste stap naar een gezond zelfvertrouwen! Bestel direct met korting

13. Probeer iets nieuws

Door jezelf af en toe eens in het diepe te gooien leer je dingen over jezelf die je anders nooit zou hebben ontdekt. Het doorbreekt je dagelijkse sleur. Met het doorbreken van deze dagelijkse sleur gaat er een totaal nieuwe wereld voor je open. Probeer dus eens regelmatig iets nieuws, een andere route naar het werk, een andere (sportieve)activiteit of noem het maar op. Je zult erachter komen dat het écht positief bijdraagt aan je humeur, zelfbeeld en uiteindelijk dus ook aan je zelfvertrouwen.

14. Los eerst je eigen problemen op

Door het nemen van je verantwoordelijkheid om je eigen problemen  op te lossen zal je jezelf uiteindelijk positiever gaan voelen. Het maar blijven lopen met problemen kost ontzettend veel negatieve energie. Probeer daarom zo snel mogelijk je eigen problemen te onderkennen om deze vervolgens te proberen op te lossen. Dat zal niet vanzelf gaan maar als het lukt zal het je ontzettend goed doen.

15. Word onafhankelijk

Door het nemen van eigen beslissingen, het oplossen van eigen problemen en het doen van eigen activiteiten krijg je meer zelfvertrouwen. Het geeft je een gevoel van vrijheid, een gevoel van volwassenheid. Het zorgt ervoor dat jij je eigen leven kunt leiden op de manier zoals jij dat wilt. Dit onafhankelijkheidsgevoel is een enorme boost voor jouw zelfvertrouwen omdat het voor jezelf duidelijk maakt dat je zelf dingen kunt doen, oplossen & bedenken!

16. Laat je verbaal horen

In plaats van je mond te houden tijdens een familiediner kan je er ook voor kiezen om jezelf te laten horen; je hebt een mening en die mag gehoord worden! Het hoeft echt niet alleen tijdens een discussie te zijn. Ga op je werk, op school of waar dan ook eens een praatje aan met een collega, mede student of vreemdeling. Je zult merken dat het jezelf ontzettend goed doet, het bijdraagt aan je sociale leven en daarmee bijdraagt aan je zelfvertrouwen.

17. Lekker lachen

Het is ontzettend belangrijk dat we lachen. Het is gezond, is een goede oefening voor je lachspieren, en het is leuk en prettig  voor de mensen om je heen. Veelal zul je zien dat je omgeving – omdat jij last hebt van een lachbui – ook spontaan gaat mee lachen wat de sfeer ten goede komt. Daarnaast vergeet je tijdens een lachbui even de totale setting waarin je jezelf bevindt; probeer dus vaker lekker te lachen.

18. Gezonde levensstijl

Het eten van gezond voedsel zorgt ervoor dat je goede & voldoende energie binnen krijgt. Deze energie zorgt ervoor dat je zelfverzekerder over komt, je meer energie hebt om je taken uit te voeren en zorgt daardoor voor een groter onafhankelijkheidsgevoel bij jezelf. We hebben net al laten zien dat dat onafhankelijkheidsgevoel een positieve bijdrage heeft op de ontwikkeling/verbetering van je zelfvertrouwen.

19. Geloof in jezelf

Het klinkt makkelijk maar het is vaak heel moeilijk: “in jezelf geloven”. Toch is het ontzettend belangrijk om te geloven in eigen kunnen. Zorg ervoor dat je bij iedere handeling beseft en/of bedenkt dat je al het mogelijke (voor jou) hebt gedaan om die handeling zo goed mogelijk uit te voeren. Door het geloof in eigen kunnen  gaan andere ook meer geloven in jouw. Hierdoor krijg jij een groter verantwoordelijkheidsgevoel! Daardoor voel jij je meer gewaardeerd en dat is wat we eigenlijk allemaal willen, toch?

Ja, ik neem vandaag de eerste stap naar een gezond zelfvertrouwen! Bestel direct met korting

20. Houdt jezelf een spiegel voor

Om meer zelfvertrouwen te krijgen is het belangrijk dat je zelfvertrouwen uitstraalt. Het is daarom belangrijk dat je let op je lichaamstaal en je verbaal gedrag. Als je overkomt als iemand met vertrouwen zul je merken dat andere sneller geneigd zijn contact met je te maken en/of naar je te luisteren. Blijf wel dicht bij jezelf; ga dus niet doen alsof je barst van zelfvertrouwen terwijl dat wellicht niet zo is. Dat kan er uiteindelijk voor zorgen dat je juist in een neerwaartse spiraal terecht gaat komen.

21. Opgeven = geen optie

Als iets de eerste, de tweede of derde keer niet lukt geef niet op! Als het namelijk bij de vierde keer wel lukt zal dat een enorme boost zijn voor jezelf. Hoe vaker iets niet lukt des te groter de uiteindelijke beloning (in de vorm van een positiever zelfbeeld). Mocht het dan gelukt zijn complimenteer jezelf dan ook vooral!

22. Een ferme handdruk

Een handdruk zegt meer dan je in eerste instantie zult denken. Het geven van een stevige handdruk laat merken dat je zeker bent van je zelf. Hierdoor zal de ander een goede eerste indruk van je krijgen. Daarnaast geeft het jezelf ook voldoening. Overdrijf het niet, maar geef ook geen slappe hand! Net als een verzorgde uitstraling is een handdruk onderdeel van je image/imago.

23. Wees geduldig

Het opbouwen van zelfvertrouwen is niet binnen 1 uur te realiseren; het kost tijd! Ontzettend veel tijd. Maar dat neemt niet weg dat het niet mogelijk is. Als je het volhoudt en jezelf deze tijd gunt zal je uiteindelijk meer zelfvertrouwen krijgen. De beloning zal des te groter zijn (zie tip 21) en je zult jezelf voor de rest van je leven lekkerder voelen.

24. Goed is goed genoeg

Streef niet altijd naar perfectie; dat is simpelweg niet altijd mogelijk. Ben tevreden met wat je hebt, wie je bent en wat je kunt. Niet alles wat je doet hoeft perfect te zijn. Steef er daarom ook niet naar. Het zal veel energie kosten en in 9 van de 10 gevallen zal het uiteindelijk toch niet perfect zijn.

Ja, ik neem vandaag de eerste stap naar een gezond zelfvertrouwen! Bestel direct met korting

25. Zeg tegen jezelf …

Probeer eens tegen jezelf te zeggen “Wat ben ik goed” of “Dat heb ik goed gedaan”. Dat is lastig, niet? Toch moet je dat vaker doen. Het is helemaal niet gek om jezelf complimenten te geven, om te zeggen dat je iets goed gedaan hebt. 

Waarom zou je het wel tegen andere zeggen als je het niet tegen jezelf kunt zeggen?

26. Verdeel en heers

Het is goed om groten taken/opdrachten onder te verdelen in kleinere taken. Op die manier krijg je sneller dingen gedaan. Vervolgens kan je die van je checklist (tip 7) afstrepen wat weer een voldaan/productief gevoel geeft.

27. Wees niet te hard voor jezelf

Vaak ben je harder voor jezelf dan voor een ander. Als je een fout maakt dan vind je dat erger dan dat een ander exact dezelfde fout begaat. Let er dus op dat je niet te hard bent voor jezelf. Behandel jezelf zoals jij een ander behandeld.

28. Vorderingen bijhouden

Het kan een extreem voldaan gevoel geven als je bijhoudt op welke zaken je extreem trots bent. Welke taken je goed hebt uitgevoerd en/of welke dingen je trots op bent. Pak dat lijstje er regelmatig bij zodat je jezelf kunt herinneren aan je eigen kwaliteiten (tip 19 & tip 20).

29. Ga voorbereid op pad

Doe vooraf onderzoek naar de mensen die je gaat ontmoeten, de nieuwe taken die je moet gaan uitvoeren of de nieuwe verantwoordelijkheden die je krijgt. Goed voorbereid zijn geeft een goed gevoel; je weet precies wat je gaat doen, wat je moet doen en ook wat je niet moet doen. Het hoofd is dan rustiger waardoor jij je beter kunt focussen op de werkzaamheden.

30. Focus je op je vooruitgang

Als je je vooruitgang bijhoudt is het belangrijk om daar regelmatig naar te kijken. Het opmerken van vooruitgang is één van de grootste boost voor je zelfvertrouwen. Het maakt duidelijk waarvoor je jezelf de afgelopen tijd hebt ingezet. Bekijk je voortgang en weest trots op je zelf!

31. Zie je angst onder ogen

Iedereen heeft angsten. De manier hoe je met je angst(en) omgaat bepaalt of ze je weerhouden van vooruitgang of juist pushen. Het is daarom belangrijk om je angsten onder ogen te komen. Heb je een grote angst? Begin dan klein. Focus je op je vooruitgang om je angst te overkomen (tip 30.). Indien je helemaal van je angst af weet te komen zul je merken dat het onder ogen zien van de angst je zelfverzekerder heeft gemaakt.

Ja, ik neem vandaag de eerste stap naar een gezond zelfvertrouwen! Bestel direct met korting

32. Noteer je eigenaardigheden

Niemand is perfect, dus ook jij niet! Ook jij hebt eigenaardigheden. Het is goed om bewust te zijn van je eigen eigenaardigheden. Noteer deze dan ook en pak ze er regelmatig bij. Bedenk je zelf of je die eigenaardigheid de afgelopen tijd vertoond hebt en of je er wellicht al wat aan gedaan hebt. Op deze manier werk je aan je zelf en kan je je focussen op je vooruitgang.

33. Houdt van je zelf

Door jezelf te nemen zoals je bent wordt je minder afhankelijk van de liefde en/of goedkeuring van andere. Het zorgt voor “liefdes onafhankelijkheid” (tip 15). Ook jij verdient liefde. Maar die liefde begin bij jezelf. Als jij jezelf niet liefhebt dan wordt het voor een ander ook lastig om jou te liefhebben.

34. Principes zijn belangrijk

Het hebben van principes is goed voor je zelfbeeld. Daarnaast hebben andere mensen meer respect voor je als je bepaalde principes hebt. Buiten dat feit is het ook ontzettend makkelijk om je eigen principes te volgen. Dat komt omdat principes binaire keuzes zijn (je doet het goed of fout). Stel je hebt als principe: ik praat niet over andere mensen, dan is het heel makkelijk. Je praat niet over andere! Doe je dat wel, dan houdt je je niet aan je eigen principe. Als je jezelf houdt aan je eigen principes dan geeft je dat een gevoel  van vooruitgang wat uiteindelijk zal leiden tot een verbeterd zelfvertrouwen.

35. Leer te luisteren

Luisteren is vaak lastig. Maar probeer het eens. Luister naar wat andere te zeggen hebben, laat ze eens uitpraten, en wees eens echt geïnteresseerd in wat ze zeggen. Je hoeft niets anders te doen dan te luisteren. Het is zo dat mensen liever over zichzelf praten dan dat ze luisteren. Als jij dan het luisterend oor  bent zul je merken dat je relaties zullen versterken. Naast het feit dat het je relaties kan versterken is het ook goed voor het opdoen van nieuwe inzichten en voor het opdoen van mogelijke oplossingen voor problemen.

36. Verdiep jezelf in…

Het hebben van kennis over een bepaald onderwerp vergroot je zelfvertrouwen. Je kunt met nadere over het onderwerp praten, je kunt antwoorden geven over een bepaald onderwerp; je bent eigenlijk het aanspreekpunt als het gaat om een bepaald onderwerp. Dat geeft je zelf een goed gevoel maar andere ook! Het zorgt voor betere sociale contacten waardoor een directe invloed uitoefenen op je zelfvertrouwen. Ben je geïnteresseerd in bepaalde onderwerpen? Verdiep je er dan meer in! 

Kennis = macht, ook in het dagelijkse leven.

37. Succesvol  door fouten

Iedereen die succesvol is (of dat nou gaat om het hebben van geld of het hebben van een mooie relatie) heeft fouten gemaakt! Fouten zorgen ervoor dat we ons zelf willen verbeteren, willen pushen en willen tonen. Niemand is – en ik herhaal – niemand is succesvol geworden zonder fouten te maken. Jij mag dus ook fouten maken. Leer van je fouten (tip 27) en zorg ervoor dat ze je vormen tot wie je zou willen zijn.

38. Stop met imiteren

Probeer niet zoals andere te zijn. Het willen zijn als andere is geen goede uitgangspositie. Je moet trots zijn op je zelf , uitgaan van je eigen kracht en vanuit je eigen kracht je eigen ding(en) doen. Het willen lijken op andere – in de zin van bepaalde eigenschappen – is geen probleem. Maar het moet geen doel opzich zijn! Je moet uitgaan van jezelf, trots zijn op jezelf en proberen vanuit daar te werken aan andere eigenschappen (die je bij bepaalde personen top vind). Op die manier kan je goed met jezelf door één deur (tip 33.).

39. Ontspan

Laat je zelf eens een avondje gaan bij een bepaalde voorstelling. Ga eens met vrienden/vriendinnen iets leuks doen. Het menselijk brein moet af en toe ontspannen om zich vervolgens weer te kunnen focussen op bepaalde taken. Daarnaast zorgt het doen van leuke dingen met vrienden/familie voor verbeterde sociale contacten. De boog kan niet altijd gespannen zijn!

40. Wacht niet op het perfecte moment

Het perfecte moment komt toch niet! Het is nooit de perfecte mogelijkheid om te starten. Als je wacht op de perfecte mogelijkheid en/of de perfect tijd gebeurt er niets. 

Je moet zelf het perfecte moment en de perfecte mogelijkheid creëren. In plaats van te wachten is het tijd dat je zelf in actie komt. Dit geldt voor alles in je leven. Ga uit van jezelf en start met dat geen waarvan jij denkt dat je mee moet beginnen. Bekijk onderstaande video maar eens. Je zult direct aan de slag willen!

Video: Cursus zelfvertrouwen

Beoordelingen cursus zelvertrouwen

M. de Groot
@MG
Read More
Het heeft mijn leven totaal veranderd “Ik heb echt heel veel aan de cursus zelfvertrouwen gehad, het heeft mijn leven echt veranderd. Ik voel me veel zekerder bij de dingen die ik doe en ik durf ook meer dingen te doen. Het is leuk om te zien hoe mensen reageren als je een zelfverzekerde houding hebt en dat ook uitstraalt. De inhoud van de cursus is goed beschreven en deze cursus is dan ook echt aan iedereen aan te raden. Bedankt!”
Susan
@Suzan
Read More
“Wat een fijne en duidelijke cursus zeg. Na mijn zwangerschap ben ik helaas erg onzeker geworden over mezelf. Door de zelfvertrouwen cursus zit ik weer goed in mijn vel en ben ik weer tevreden met mezelf. Enorm bedankt”
Herman L.W.
@HLW
Read More
“Naast de verschillende personen waar ik een cursus van heb gehad is dit de eerste cursus die mij echt verder heeft geholpen. Het grootste voordeel vind ik dat de training online te volgen is. Dit past bij mij het beste omdat je ermee bezig kunt zijn wanneer je tijd hebt”
Previous
Next