skip to Main Content
Onzekerheid Bij Pubers, Waardoor Ontstaat Het?

Onzekerheid bij pubers, waardoor ontstaat het?

Onzekerheid bij pubers, waardoor ontstaat het?

Pubers beginnen aan alles te twijfelen door de moderne maatschappij waarin we nu leven! Doe ik het wel goed op school, zijn mijn kleren wel mooi en hip genoeg? Ben ik niet te dik of heb ik teveel puistjes? Eigenlijk alles wat er toe doet is aan twijfel onderhevig!

Dat is eeuwen zo. Echter – vanwege de moderne maatschappij – is de druk op onze pubers wel groter geworden. Er wordt meer van ze verwacht! En juist die druk zorgt er mede voor dat onzekerheid onder pubers een steeds groter probleem aan het worden is. Maar hoe lossen we dat probleem op? Hieronder worden een 2-tal pijlers genoemd om die onzekerheid te verminderen.

Rol van de ouders

Als ouder is het vrij lastig om in te schatten wat er met jouw kind/puber aan de hand is. Probeer door het gedrag van je kind/puber heen te kijken! Wanneer je zoon of dochter stil is wanneer hij/zij uit school komt is het verstandig om uit te zoeken of daar een achterliggende oorzaak voor is!

Ga geregeld een gesprek aan met je zoon of dochter om indrukken te krijgen van de gemoedstoestand van je kind. Dit maakt het eenvoudiger om vreemd gedrag eerder op te merken.

Onzekerheid bij pubers is een lastig probleem; hoe eerder het opgemerkt wordt hoe minder last de puber er van zal ondervinden. Bij pubers die vaak lastig en/of brutaal zijn komt dat door een gebrek aan zelfvertrouwen; middels een brutale houding proberen ze te maskeren dat ze diep van binnen een tekort aan zelfvertrouwen hebben.

Onzekerheid herkennen

Door alle eisen die aan een puber worden gesteld en de lichamelijke veranderingen kan de onzekerheid groeien. Dat geldt niet alleen voor pubers maar ook voor volwassenen. Als ouder is het ontzettend belangrijk om onzekerheid bij je puber/kind te herkennen.

Hoe eerder het opgemerkt wordt, hoe minder last je kind er van zal ondervinden. Onderschat een gebrek aan zelfvertrouwen niet; de gevolgen op de lange termijn kunnen vrij heftig zijn!

Denk je dat jou kind/puber een tekort aan zelfvertrouwen heeft ga dan eens een gesprek aan met je kind. Vaak – al is dat niet in alle gevallen zo – zal het openhartige gesprek je een heel stuk wijzer maken. Mocht er niets uit komen dan is het verstandig om contact op te nemen met een specialist.

De onzekerheid aanpakken, doe het gelijk!

Is je kind onzeker? Door liefde en persoonlijke aandacht van jullie als ouder(s) kun je steun bieden! Help je kind/puber om zijn/haar zelfvertrouwen te vergroten !

Dit zal voor zowel de korte termijn alsmede ook voor de lange termijn goed zijn voor de ontwikkeling van je kind!
Wees de rots in de branding voor je zoon of dochter! Zorg dat ze altijd en met ALLES bij je terechtkunnen! Geloof me: <b?dit is de allerbelangrijkste oplossing tegen onzekerheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top