11 oefeningen voor volwassenen om het zelfvertrouwen te vergroten

Jij wilt je zelfvertrouwen vergroten, hartstikke goed! Met deze oefeningen om je zelfvertrouwen te vergroten zul je je bewuster zijn van je negatieve gedachten, leer je helpende gedachten te formuleren, ga je de strijd aan met je angsten en zul jij steeds iets liever voor jezelf zijn. Het resultaat? Een gelukkiger leven met meer zelfvertrouwen!

11 oefeningen voor volwassenen om het zelfvertrouwen te vergroten 

  1. Zorg voor de juiste wil
    De eerste stap naar het vergroten van je zelfvertrouwen heb je al gezet toen je op zoek ging naar informatie om je zelfvertrouwen te vergroten. Houd deze motivatie vast. Het zal een proces zijn met pieken en dalen, maar zolang de juiste wil er is, zul jij hoe dan ook grote stappen zetten in het vergroten van je zelfvertrouwen. Het is een investering in jezelf, en deze investering ben jij meer dan waard!

  2. Let op je lichaamshouding
    De eerste stap om je zelfverzekerder te gaan voelen, is door er zo uit te zien. Houd je schouders recht, je hoofd omhoog, maak oogcontact en lach! Oefen dit eerst eens thuis voor de spiegel. Zie je ook dat je er gelijk zelfverzekerder uitziet? Neem deze positieve houding mee je huis uit. Eerst zal dit misschien een beetje onwennig voelen, maar je zult merken dat je zelfvertrouwen, naarmate je dit vaker doet, zal groeien.

  3. Wees je bewust van je negatieve, belemmerende gedachten
    Iedereen heeft zo af en toe negatieve gedachten. Dit is hartstikke normaal en mag er zijn. Schrijf jouw negatieve gedachten op en noteer hoe deze gedachten jou belemmeren.

  4. Ontdek je denkfouten
    Je hebt nu al je negatieve, belemmerende gedachten opgeschreven. Neem deze gedachten één voor één door en vraag jezelf eens af of deze gedachten feitelijk waar zijn. Bijvoorbeeld: ´Ik ga die presentatie vast verknallen´ terwijl je je er eigenlijk hartstikke goed op hebt voorbereid of ´ik ben een slechte moeder, omdat mijn kind problemen heeft´, terwijl iedereen (dus ook jouw kind) te maken krijgt met problemen in zijn leven.

  5. Wees lief voor jezelf
    Formuleer helpende en realistische gedachten Kenmerkend voor iemand met een gebrek aan zelfvertrouwen, zijn de negatieve en belemmerende gedachten. Bijvoorbeeld ´Ik had tijdens mijn presentatie een black out en nu vindt iedereen me vast dom.´ Een negatieve gedachten die je voor een volgende presentatie mogelijk weer kan belemmeren, terwijl deze gedachten helemaal niet realistisch is, toch? Want als je het van een afstand bekijkt, hoe groot schat jij de kans in dat deze mensen jouw ècht dom vinden? En bekijk het eens vanuit een ander perspectief: Vind jij een collega die een tijdje geleden een black out had tijdens een presentatie ook dom? Wees liever voor jezelf en formuleer helpende gedachten! Een black out gehad tijdens een presentatie? Dit kan de beste overkomen! Geen probleem, blijf er niet in hangen, een volgende keer zal het weer goed komen. Schrijf bij jouw negatieve, belemmerende gedachten minimaal 1 helpende gedachte op. Iedere keer wanneer je neigt naar de negatieve gedachte, formuleer je (eventueel hardop) jouw helpende gedachte.

  6. Zorg dat je lekker in je vel zit
    Heb je het gevoel dat je niet in vorm bent? Vind je je kapsel niks? Of ben je niet tevreden met je kleding? Doe er wat aan! Ga sporten, naar de kapper of schaf nieuwe kleding aan. Wanneer je aandacht aan jezelf (uiterlijk èn innerlijk) besteed, zul je merken dat het gemakkelijker wordt om je zelfvertrouwen te vergroten.

  7. Noteer jouw kwaliteiten en spreek ze uit
    Ieder mens heeft kwaliteiten, ook jij! Schrijf ze op, hang ze op een plek waar jij ze dagelijks kunt zien en spreek ze dagelijks hardop uit (bijv. Ik kan goed luisteren of Ik ben betrouwbaar).

  8. Neem het op tegen je angsten
    Hoe aantrekkelijk dit ook lijkt, ga je angsten niet uit de weg! Vaak wordt de angst voor iets wat je uitstelt/vermijd vaak alleen maar groter. De enige manier om het op te nemen tegen deze angsten en zodoende de angst ervoor te verkleinen, is door het op te nemen tegen je angsten. Ben je bang om te spreken voor een groep? Spreek voor een groep! Start klein, door bijvoorbeeld een ´presentatie´ te houden voor 2 personen bij wie je je veilig voelt, en maak de stap steeds iets groter. Mocht dit je helpen, kun je je angst uitspreken naar de groep (´Ik vind het spannend om hier te staan´).

  9. Zie en vier successen
    Net als dat ieder mens fouten maakt, beleefd ieder mens ook successen. Zo ook jij! Zie je successen, hoe klein deze ook zijn. Bang om te spreken voor een groep, maar Is het je gelukt een vinger op te steken? Vier het feit dat jij je vinger hebt opgestoken, de eerste stap naar het spreken in een groep! Geef jezelf complimenten en vier het.

  10. Investeer in sociale contacten
    De mens is niet gemaakt om alleen te zijn. Iedereen heeft sociale contacten nodig. Echter, een sociaal contact is geen eenrichtingsverkeer. Investeer in je sociale contacten en je zult zien dat deze investering wordt beantwoord.

  11. Ga enkel om met mensen die je in jouw kracht zetten
    Mensen die je in jouw kracht zetten, zullen een positief effect hebben op jouw zelfvertrouwen. Deze mensen zien jou, je successen, je kwaliteiten en je mooie eigenschappen. Zij vinden jou leuk om wie je bent. Zij zijn de mensen bij wie jij je op je gemak voelt.

Wil je graag hulp van een professional? Ga dan op zoek naar een coach of volg een cursus zelfvertrouwen.

Heeft je kind (ook) een gebrek aan zelfvertrouwen en weet je niet hoe jij hem/haar kunt helpen? Deze 10 manieren kunnen helpen het zelfvertrouwen van je kind te vergroten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *