10 manieren om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten

Heeft jouw kind een gebrek aan zelfvertrouwen? Met onderstaande manieren kan jij hem/haar helpen zijn/haar zelfvertrouwen te vergroten. Tevens zijn er boeken, cursussen en coaching om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten. Net zoals het gebrek aan zelfvertrouwen niet in één dag is ontstaan, zal je kind ook niet binnen één dag weer vol zelfvertrouwen door het leven gaan. Het is een proces wat tijd kost, maar uiteindelijk zal je kind zich gelukkiger voelen en meer zelfvertrouwen hebben.

10 manieren om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten

 1. Geef (onverdeelde) liefde en aandacht
  In een tijd waarin de mobiele telefoon velen van ons in zijn greep heeft, wordt het steeds ingewikkelder om je onverdeelde aandacht aan iets of iemand te geven. Geloof het of niet, maar ook onze kinderen moeten vaak hun aandacht delen met het apparaat. Leg je telefoon opzij, denk even niet aan werk/geld/privé-zorgen, maar geef je kind onverdeelde aandacht en liefde! Zorg dat hij/zij zich gezien en geliefd voelt door jou. Sluit aan bij het spel van je kind, ga een gesprekje aan of kruip lekker naast elkaar op de bank. Wanneer je kind zich gezien en geliefd voelt, voelt hij dat hij waardevol en belangrijk is. En iemand die voelt dat hij/zij ertoe doet, zal zich zelfverzekerder voelen en meer zelfvertrouwen krijgen.
 2. Geef complimenten
  Geef je kind oprechte en concrete complimenten, passend bij de ontwikkelingsfase. Geef complimenten die op het proces gericht zijn, en niet op het resultaat. Dus niet ´Wat geweldig dat je een 10 hebt!´, maar ´Wat heb je goed je best gedaan voor je werkstuk!´. Zo leren kinderen dat, ongeacht het resultaat, ze complimenten krijgen. Zo hoeven ze niet onzeker te zijn wanneer het resultaat een keer minder is, een minder resultaat zegt namelijk niet per se iets over het proces. Een compliment werkt het best, als deze snel na de situatie wordt gegeven. Dus je geeft niet pas een week nadat een spreekbeurt heeft plaatsgevonden een compliment, maar diezelfde dag.
 3. Help je kind zijn/haar successen en kwaliteiten te zien
  Ga het gesprek aan met je kind, blader samen door een fotoboek of maak samen een collage waar je de successen en kwaliteiten van je kind in benadrukt. Laat hem/haar zelf input hebben. Komt je kind moeilijk tot positieve punten, kun je uiteraard een voorzetje geven door een vraag te stellen. Ook kan het helpen kaartjes met foto´s en/of woorden neer te leggen waar je kind uit kan kiezen.
 4. Help je kind zichzelf complimenten te geven
  In plaats van je kind te overladen met complimenten, is het ook goed om je kind te leren zichzelf complimentjes te geven. Door vragen te stellen, zoals ´Ben je trots op jezelf dat je dat kindje hebt geholpen?' of voor de jongere kinderen ´Applaus voor jezelf, want je hebt zelf gespeeld met de duplo!´, leren kinderen hun eigen krachten te zien, eigen complimentjes zijn vaak nog effectiever dan die van een ander.
 5. Geef het goede voorbeeld
  Het is algemeen bekend dat kinderen het gedrag van hun ouders kopiëren. Dit geldt ook voor zelfvertrouwen en het gedrag wat hierbij hoort. Heb je als ouder een vervelende dag gehad op het werk omdat bijvoorbeeld een presentatie niet goed ging? Doe dan geen uitspraken als ´Ik heb het verpest en nu vinden ze me slecht.´ Kinderen, hoe klein ook, zullen zulke uitspraken onthouden en meenemen in hun eigen prestaties. Wees lief voor jezelf en wees je bewust van het effect wat zo'n uitspraak heeft op je kind.
 6. Wees positief
  Sta positief in het leven, zie de mooie dingen en vier successen! Een positieve mindset helpt bij het ontwikkelen en vergroten van zelfvertrouwen, voor je kind èn voor jezelf.
 7. Stimuleer zelfstandigheid en heb vertrouwen
  Naarmate kinderen ouder worden, zal er steeds vaker een beroep op hun zelfstandigheid worden gedaan. Leer kinderen al jong een bepaalde mate van zelfstandigheid aan en vertrouw ze hierin. Door ze altijd aan hun hand vast te houden, leren ze niet zelfstandig te zijn. Ze kunnen daarentegen zelfs een angst ontwikkelen om zelfstandig dingen te ondernemen, wat weer effect heeft op hun zelfvertrouwen.
 8. Fouten maken mag
  Iedereen maakt fout, zo ook jouw kind. Leer je kind dat fouten maken mag. Ga het gesprek aan, bespreek hoe het een volgende keer anders kan en accepteer dat de fout is gemaakt. Blijf niet hangen in tegenvallers, maar kijk vooruit.
 9. Vergelijk je kind niet met anderen
  Ieder kind is uniek, zo ook die van jou. Iedereen ontwikkelt zich op een andere eigen manier. Benadruk dit ook naar je kind.
 10. Stap uit de comfortzone
  Hoe vaker je dingen onderneemt die ièts buiten de comfortzone van je kind liggen, hoe makkelijker hij/zij hier in de toekomst mee kan omgaan. Kies niet altijd voor hetzelfde, veilige pad, maar durf (ook voor jezelf) hier eens van af te wijken. Gaan jullie altijd naar dezelfde speeltuin? Kies eens een andere. De kans is groot dat je kind even moet wennen aan de nieuwe omgeving, maar snel zal ontdekken dat er ook bij deze speeltuin leuke toestellen zijn en kindjes spelen.

Heb jij zelf ook een gebrek aan zelfvertrouwen en wil je hier mee aan de slag? Mogelijk kunnen deze 11 oefeningen om het zelfvertrouwen te vergroten je helpen.

1 reactie op “10 manieren om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten”

 1. Pingback: 11 oefeningen voor volwassenen om het zelfvertrouwen te vergroten - Cursus-zelfvertrouwen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *