Identiteitscrisis

Identiteitscrisis

Op dit moment hebben veel mensen in Nederland te maken met een identiteitscrisis. Je weet niet zo goed wie je bent omdat je bijvoorbeeld eerst altijd de ‘Secretaresse van’ of ‘de vrouw van’ was. Als dan de dingen waarmee jij je eerst helemaal identificeerde wegvallen, kan jij in een identiteitscrisis belanden. Omdat je nu als het ware voor jouw gevoel ‘geen identiteit’ meer hebt.

Dit doet me denken aan Expeditie Robinson waar Aagje vlak na het beëindigen van haar topsport carrière, gelijk meedeed aan het tv programma. Zij had jarenlang voor de sport geleefd en haar hele identiteit hing hier aan vast. Het betekent natuurlijk niet gelijk dat zij nu in een identiteitscrisis belandt, maar er waren wel wat begintekenen van.

Maar geen nood, als jij in een identiteitscrisis zit of iemand kent die in een identiteitscrisis zit. Net zoals de identiteitscrisis ontstaat, is er ook weer goed van te genezen.

Hoe kom ik van mijn identiteitscrisis af?

Alle gedachten en conclusies die jij in jouw leven over jezelf hebt gemaakt zijn gebaseerd op ervaringen. Ergens in jouw leven heb jij besloten dat jij op die manier over dit of dat denkt. Het goede nieuws is dus, als het jouw niet bevalt wie jij bent, kun je jezelf opnieuw uitvinden!

Als jij nog niet weet wie je bent, kan je de vraag: “wie zou ik willen zijn”? Beantwoorden. Zorg dat jij iemand gaat zijn waar je jezelf goed bij voelt! 

Omdat het allemaal misschien nog wat onduidelijk is voor je, raden wij de cursus zelfvertrouwen aan. In deze cursus leer jij precies, hoe jij je snel goed gaat voelen over jezelf.

Identiteitscrisis oplossen

Wij kunnen een identiteitscrisis niet voor je oplossen. Iedereen gaat hier anders mee om. Wij raden altijd professionele hulp aan. Ga eerst naar je eigen huisarts en bespreek je gevoelens. Vergeet niet, heel veel mensen hebben hier last van. Heb je dit al geprobeerd kan je hulp vragen bij psychiaters of gedragsdeskundigen. Zij hebben ervaring met dit onderwerp.

Heb je dit al gedaan of wil je eerst zelf aan de slag?

Wij raden je aan om te werken aan je zelfbeeld door middel van het volgen van een cursus zelfvertrouwen. In de cursus kom jij jezelf tegen en leer je om te gaan met de emoties die je voelt. Je gaat gedrag en patronen in je leven herkennen. Wij geloven dat je pas kan veranderen wanneer je weet hoe je bent gevormd. Vanuit daar ga je (kleine) stappen zetten in de goede richting.

In deze cursus leer je bijvoorbeeld dat je identiteit het gevolg is van je eigen gedachten. Het kan zijn dat jij jouw identiteit aan bijvoorbeeld een bepaalde status of persoon had opgehangen en dat die nu is weggevallen. Nu heb je het gevoel geen identiteit meer te hebben. Het goede nieuws is dus, omdat het enkel gedachten zijn die bepalen wat jouw identiteit is, jij een nieuwe identiteit voor jouzelf kunt gaan creëren. Één waar jij heel trots op kunt zijn en waar jij je dus goed bij voelt.

Andere interessante artikelen

Verlegenheid overwinnen

Verlegenheid overwinnen

Verlegenheid overwinnen Je zou het misschien niet verwachten, maar uit onderzoek is gebleken dat 40% van de Nederlanders in enige mate last hebben van verlegenheid.

Lees meer »
Gelukkig zijn

Gelukkig zijn

Gelukkig zijn Gelukkig zijn bepaal jij zelf. Het zit alleen in jouw. Niet in die nieuwe auto, die relatie of baan waar je al zo

Lees meer »
Onzekerheid overwinnen

Onzekerheid overwinnen

Onzekerheid overwinnen Onzekerheid sluipt langzaam in je gedachten. Laten we onzekerheid over jouw uiterlijk als voorbeeld nemen. Eerst had je nog voldoende zelfvertrouwen en als

Lees meer »