Identiteitscrisis

Identiteitscrisis

Op dit moment hebben veel mensen in Nederland te maken met een identiteitscrisis. Je weet niet zo goed wie je bent omdat je bijvoorbeeld eerst altijd de ‘Secretaresse van’ of ‘de vrouw van’ was. Als dan de dingen wegvallen waarmee jij je eerst identificeerde, kan jij in een identiteitscrisis belanden. Voor jouw gevoel ben je je identiteit verloren, toen je bijvoorbeeld stopte bij je baan of ging scheiden.  

Zit je in een identiteitscrisis of ken je iemand die in een identiteitscrisis zit? Weet dan dat, net zoals de identiteitscrisis ontstaat, de identiteitscrisis ook weer kan overgaan, mits je hier de juiste hulp bij zoekt!

Hoe kom ik van mijn identiteitscrisis af?

Alle gedachten en conclusies die jij in jouw leven over jezelf hebt gemaakt zijn gebaseerd op ervaringen. Ergens in jouw leven heb jij besloten dat jij op die manier over dit of dat denkt. Het goede nieuws is dus, als het jouw niet bevalt wie jij bent (geworden), kun jij jezelf ook weer opnieuw uitvinden!

Als jij nog niet weet wie je bent, kan je de vraag “Wie zou ik willen zijn”? beantwoorden. Zorg dat jij iemand gaat zijn waar je je goed bij voelt! 

Omdat het allemaal misschien nog wat onduidelijk is voor je, raden wij de cursus zelfvertrouwen aan. In deze cursus leer je meer over hoe jij je zelfverzekerder kan gaan voelen.

Identiteitscrisis oplossen

Helaas kunnen wij een identiteitscrisis niet voor je oplossen. Iedereen gaat hier anders mee om. Heb je het idee alles al geprobeerd te hebben en weet je niet meer wat jij zelf kunt doen om van je identiteitscrisis af te komen? Dan raden wij je aan om professionele hulp te zoeken. Ga naar je eigen huisarts en bespreek je gevoelens. Vergeet niet, heel veel (meer dan je denkt) mensen hebben hier last van.  De huisarts kan je helpen bij de juiste persoon de juiste hulp te krijgen. 

Is deze stap te groot en/of wil je eerst zelf aan de slag?

Volg dan de cursus zelfvertrouwen. In deze cursus ga jij met jezelf aan de slag. Je komt jezelf tegen en leert om te gaan met de emoties die je voelt. Je brengt gedrag en patronen in kaart en leert ze herkennen. Vanuit daar zet je (kleine) stappen in de goede richting, stappen richting een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. 

In deze cursus leer je o.a. dat jij met je eigen gedachten je identiteit hebt gevormd. Jij hebt je identiteit aan bijvoorbeeld een bepaalde status of persoon opgehangen, en nu dit is weggevallen, weet je niet meer zo goed wie je bent. Je hebt het gevoel je identiteit verloren te zijn.  

Het goede nieuws is, omdat het enkel jouw gedachten zijn die bepalen wat jouw identiteit is, jij een nieuwe identiteit voor jezelf kunt creëren. Eén waar jij trots op kunt zijn, één waar jij je goed bij voelt.

Andere interessante artikelen